Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádné lhaní? Německo si na migranty připravilo speciální program

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) se chystá testovat počítačový program, který má na základě dialektu rozpoznat přesný původ žadatele o azyl. Odborník je ale k záměru skeptický.

Potřeba přesně rozlišit dialekty migrantů a na jejich základě určit oblast jejich původu se výrazně projevila během předloňské migrační krize, kdy do Německa přicházela řada lidí z Blízkého východu, kteří se vydávali za Syřany, aby tak zvýšili své šanci na získání azylu.

BAMF přitom trpěl nedostatkem kvalifikovaných tlumočníků. "Snahou je podrobit žadatele o azyl jazykové zkoušce a tu podrobit automatické analýze dialektu," uvedl zástupce BAMF Jualian Detzel. Z testováním nového softwaru chce úřad začít v nadcházejících týdnech.

"Vytvořit dokonalý datový záznam je prakticky nemožné," uvedl odborník na počítačovou lingvistiku Dirk Hovy. Jedním z důvodů je podle něj i to, že se jazyk neustále mění. Pokud bude ale datová základna obsažená v softwaru byla dostatečně široká, mohl by být podle Hovyho program použitelný, i když by jeho výsledky nikdy nebyly stoprocentní.

Témata:  uprchlíci Německo jazyky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy