Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Donbas k Rusku připojit nechceme, tvrdí Kreml

Ruský prezident Vladimír Putin na zasedání Bezpečnostní rady v Kremlu (22.7.2014).
Ruský prezident Vladimír Putin na zasedání Bezpečnostní rady v Kremlu (22.7.2014).
Foto: kremlin.ru

Moskva - Kreml počítá s tím, že Kyjev dříve nebo později přijme připojení Krymu k Rusku. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov nicméně odmítl spekulace, že existují písemné scénáře ohledně začlenění východní Ukrajiny do Ruské federace.

"Žádné takové písemné scénáře nejsou," zdůraznil Peskov. "Právě proto se znepokojením sledujeme, jak země (Ukrajina) od sebe vědomě odtrhává obrovskou oblast (Donbas)," dodal s narážkou na dopravní blokádu, kterou Kyjev v posledních dnech zavedl vůči částem Doněcké a Luhanské oblasti ovládaným proruskými separatisty.

Na dotaz, zda se rýsuje začlenění Donbasu do Ruska, Peskov odpověděl, že "případné úvahy v tomto kontextu nepovažuji za možné".

"Doufáme, že v Kyjevě dříve nebo později budou respektovat projev vůle několika milionů obyvatel Krymu a výsledek tohoto projevu vůle přijmou," uvedl mluvčí Vladimira Putina s narážkou na referendum z roku 2014, v němž se ruská většina obyvatel Krymu vyslovila pro připojení k Rusku.

Témata:  Rusko Krym Ukrajina Donbass v Doněcku

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy