reklama

Jde o jeden z projevů pokračující krize mezi Tureckem a Evropskou unií po nedávných kontroverzích kolem snahy tureckých vládních činitelů agitovat v Německu za podporu ústavní reformy posilující autoritářského prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Fotomontáž, zabírající podle agentury AFP tři čtvrtiny dnešní titulní strany deníku, doprovází nadpis "Frau (paní) Hitler" a také hákový kříž. Obrázek navíc kříží nápis "Ošklivá teta".

Erdogan nařkl Německo a Nizozemsko z "nacistických praktik" poté, co v obou zemích byly zakázány mítinky na podporu chystané změny tureckého základního zákona. Po něm tato obvinění opakovali někteří členové turecké vlády, včetně ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoglua.

"Přijetím teroristických organizací (...) Německo zvedá celou Evropu proti Turecku," hlásá také podtitulek, jímž list připomíná obvinění vznesená vůči Berlínu tureckou vládou z toho, že hostí kurdské separatisty a osoby údajně zapojené do nezdařeného pokusu o převrat loni 15. července v Turecku.

Na svém webu Güneş zveřejnil jinou fotomontáž, která ukazuje hajlující Merkelovou s nakresleným pověstným hitlerovským knírkem. Obrázek doprovází nadpis "Od Hitlera se nijak neliší".