reklama

Moskva naopak obvinila posádku amerického stroje, že se pokoušela o skryté přiblížení k ruským hranicím. Jde o další ze série podobných incidentů v oblasti Baltského moře v poslední době.

Ruská stíhačka Suchoj Su-27 podle americké televize CNN podnikla výkrut ve vzdálenosti jen asi 30 metrů od průzkumného letounu Spojených států RC-135. Ruský pilot podle Američanů udělal "nebezpečný a neprofesionální manévr".

Ruský stíhač se k RC-135, letícímu nad mezinárodními vodami Baltu, podle armádní mluvčí Michelle Baldanzaové přiblížil až na vzdálenost 25 stop (necelých osm metrů) a pak ve výkrutu přeletěl nad americkým letounem. "Su-27 zachytil americký letoun na běžném letu a ve vysoké rychlosti podnikl agresivní manévr ohrožující bezpečnost americké posádky v RC-135," uvedla mluvčí.

"Všechny lety ruských letadel se odehrávají v souladu s mezinárodními pravidly. Současně chceme upozornit, že výzvědný letoun RC-135U se znovu pokoušel přikrást se k ruské hranici s vypnutým odpovídačem (automatické zařízení zajišťující identifikaci), a proto musel vzlétnout náš stíhač, aby vizuálně určil typ letounu a jeho palubní číslo," uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.