Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Australská vláda chce v detenčních centrech zakázat telefony, soud plán zablokoval

Australská vlajka
Australská vlajka
Foto: Pixabay

Canberra - Australská vláda, která je k běžencům nekompromisní, chtěla zakázat v detenčních centrech pro imigranty z bezpečnostních důvodů mobilní telefony, narazila ale na překážku. Právníci získali soudní příkaz, který umožňuje zadrženým zůstat v kontaktu s okolním světem.

Soudce Steven Rares navíc odmítl stanovisko vlády, podle něhož projednání stížnosti na zákaz nespadá do pravomoci australského federálního soudu. Proti tomuto rozhodnutí se vláda může do dvou týdnů odvolat.

Zákaz by dopadl na stovky zadržených na australské pevnině a na Vánočním ostrově, což je zámořské území Austrálie. Netýkal by se žadatelů o azyl, kteří se pokusili břehů kontinentu dosáhnout na člunu a byli posláni do zadržovacích táborů v ostrovních státech Tichomoří - na Nauru a Papuu-Novou Guineu.

Většina žadatelů o azyl se do Austrálie dostane letecky a pak je zadržena v zařízeních na australské pevnině spolu s cizinci, kteří porušili vízové podmínky, a se zločinci, kteří po výkonu trestu odnětí svobody čekají na deportaci.

Zmocněnec pohraniční stráže Roman Quaedvlieg minulý měsíc před senátním výborem řekl, že zákaz telefonů je nezbytný k tomu, aby se zabránilo útěkům a trestné činnosti spojené s drogami. Podle právníka George Newhouse jsou sice mobilní telefony v australských věznicích zakázány, s žadateli o azyl by se ale nemělo jednat jako se zločinci. 

Témata:  Austrálie mobily uprchlické tábory

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy