Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Různou kvalitu potravin by měly řešit národní inspekce, tvrdí Jourová

Kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová
Kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová
Foto: European Union

Bratislava – Premiéři Česka, Slovenska, Maďarska a Polska na společné schůzce začátkem března vyzvali Evropskou komisi, aby věnovala větší pozornost problému rozdílné kvality potravin v různých zemích unie. Problematikou by se měly zabývat obchodní inspekce členských států Evropské unie, protože nejde o problém, který by se týkal celé Evropy.

Po schůzce se slovenskou ministryní zemědělství Gabrielou Matečnou to dnes novinářům řekla eurokomisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová.

Za nepřijatelné považují zástupci visegrátské čtyřky, aby se lidem v jednom státě nabízelo zboží stejné značky ve stejném balení, ale v horší kvalitě než ve státě druhém. Okrajově se problémem zabýval i poslední summit EU.

Právě Jourová uvedla, že podle jejího odhadu se problém snížené kvality potravin netýká celé Evropy. „My se snažíme řešit legislativně problémy, které jsou problémy celé Evropy a pokud je to (problém) jen části (EU), tak se snažíme věc řešit jinak. Máme silnou spotřebitelskou legislativu, máme legislativu, která má potírat neférové obchodní prakticky a zavádějící reklamu," řekla Jourová.

Vysoké standardy na ochranu spotřebitele by podle ní měly využívat obchodní inspekce v zemích, ve kterých se problém vyskytne. Eurokomisařka také řekla, že jde o neférové obchodní praktiky, jestliže pod stejnou značnou je na trhu zboží rozdílené kvality. Upozornila ovšem, že Evropská komise nemá pravomoc zahájit řízení proti neférovým obchodním praktikám.

Slovensko v únoru zveřejnilo výsledky laboratorních testů potravin a uvedly, že nadnárodní potravinářské firmy na Slovensko často dodávají méně kvalitní výrobky stejné značky než na pulty obchodů v sousedním Rakousku.

„Pro mě by byl vynikající výsledek, kdyby výrobci a prodejci dvojí kvality uznali, že i spotřebitel v zemích jako je Slovenská republika si zaslouží mít vysokou kvalitu a začali mu dodávat pod tou značkou, pod kterou dodávají nyní nízkou kvalitu," uvedla Jourová.

„Máme jeden společný trh, jednoho spotřebitele a takovéto chování považujeme za klamání spotřebitele," uvedla Matečná na společné tiskové konferenci s Jourovou. Dodala, že dotčené země plánují vytvořit webovou stránku pro spotřebitele ohledně dvojí kvality potravin. Vyslovila se rovněž pro to, aby produkty rozdílné kvality byly jinak označeny nebo měly jiný obal.

Témata:  Věra Jourová potraviny Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy