Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Militarizace Krymu ovlivňuje bezpečnost okolo Černého moře, zní z EU

"Bospor Kerčský"
Foto: Reprofoto YouTube

Brusel - Ruskou anexi ukrajinského Krymu EU nadále neuznává a pokládá ji za porušení mezinárodního práva. Řekla to dnes šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová s tím, že militarizace Krymu ovlivňuje bezpečnostní situaci kolem Černého moře.

Rusko okupovalo Krym na jaře 2014 po utajované operaci, při níž speciální armádní jednotky obsadily klíčová místa na poloostrově. Následně v březnovém referendu ruská většina obyvatelstva této části Ukrajiny odsouhlasila připojení k Ruské federaci.

"Zůstává (anexe) přímou výzvou mezinárodní bezpečnosti s vážnými důsledky pro mezinárodní právní řád, který chrání jednotu a suverenitu všech států," upozornila Mogheriniová.

Evropská unie nadále trvá na územní celistvosti Ukrajiny, uvedla také v prohlášení k třetímu výročí anexe. Brusel také odmítá trvající porušování práv krymských Tatarů.

Témata:  EU Federica Mogherini Krym

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy