reklama

Vláda podle PO ničí demokracii a Polsko v Evropské unii izoluje. „Už 17 měsíců vláda ničí Polsko, ničí demokracii, právní stát, zejména občanské svobody. Napadá místní samosprávy a nezávislou justici. Zdiskreditovala Polsko na mezinárodní scéně," prohlásil šéf poslanců PO Slawomir Neumann.

Ochotu připojit se k návrhu na odvolání vlády naznačily další dvě opoziční strany, Moderní a Polská lidová strana. Kabinet má ale v dolní komoře pohodlnou většinu, takže opozice se svým plánem pravděpodobně neuspěje, upozorňují polská média.

Současnou polskou vládu kritizují také lídři EU, mluví o ohrožování demokracie a právního státu. Naposledy se Varšava ocitla v izolaci při pokusu zabránit znovuzvolení bývalého premiéra z PO Donalda Tuska do čela Evropské rady.

Návrh sice nemá příliš velké šance na úspěch, ale má podle opozičních politiků odhalit vady vládní politiky, kterou ve skutečnosti neurčuje premiérka Szydlová, ale předseda vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Ten přitom nezastává žádnou ústavní funkci.

PiS veškerou kritiku odmítá. „Víme, jak moc naše vláda za půldruhého roku udělala, rozhodně více než udělala vláda PO za osm let svého působení," prohlásil šéf poslanců PiS Ryszyrd Terlecki.