Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opoziční Občanská platforma se pokusí odvolat polskou vládu

Polský parlament
Polský parlament
Foto: pis.org.pl

Varšava – Občanská platforma (PO), hlavní polská opoziční strana, předloží v dolní komoře parlamentu návrh na odvolání vlády premiérky Beaty Szydlové. Vláda se však může opřít o spolehlivou většinu 234 z 460 poslanců Sejmu, tedy dolní komory. Hlasovat o důvěře by se mohlo během parlamentní schůze, která začne 5. dubna.

Vláda podle PO ničí demokracii a Polsko v Evropské unii izoluje. „Už 17 měsíců vláda ničí Polsko, ničí demokracii, právní stát, zejména občanské svobody. Napadá místní samosprávy a nezávislou justici. Zdiskreditovala Polsko na mezinárodní scéně," prohlásil šéf poslanců PO Slawomir Neumann.

Ochotu připojit se k návrhu na odvolání vlády naznačily další dvě opoziční strany, Moderní a Polská lidová strana. Kabinet má ale v dolní komoře pohodlnou většinu, takže opozice se svým plánem pravděpodobně neuspěje, upozorňují polská média.

Současnou polskou vládu kritizují také lídři EU, mluví o ohrožování demokracie a právního státu. Naposledy se Varšava ocitla v izolaci při pokusu zabránit znovuzvolení bývalého premiéra z PO Donalda Tuska do čela Evropské rady.

Návrh sice nemá příliš velké šance na úspěch, ale má podle opozičních politiků odhalit vady vládní politiky, kterou ve skutečnosti neurčuje premiérka Szydlová, ale předseda vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Ten přitom nezastává žádnou ústavní funkci.

PiS veškerou kritiku odmítá. „Víme, jak moc naše vláda za půldruhého roku udělala, rozhodně více než udělala vláda PO za osm let svého působení," prohlásil šéf poslanců PiS Ryszyrd Terlecki.

Témata:  Polsko Beata Szydlová Právo a spravedlnost občanská platforma

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy