reklama

V minulosti se oba státníci opakovaně kritizovali, Trump například kancléřce vyčítal příliš otevřený postoj vůči běžencům. „Je mnohem lepší mluvit spolu než mluvit o sobě," řekla kancléřka o dnešní návštěvě Bílého domu.

Cestu německé političky do USA doprovázely komentáře médií o tom, že jednání kvůli vzájemným rozporům nebudou snadná. „Někdy je samozřejmě namáhavé dosáhnout kompromisu, k tomu nás ale zvolili," řekla Merkelová na tiskové konferenci po jednání.

Kancléřka také uvedla, že ji potěšilo přátelské a srdečné uvítání v Bílém domě. Portál AOL ovšem napsal, že společné pózování před fotografy a kameramany v Oválné pracovně se rozhodně vřelé nezdálo, protože si Trump s Merkelovou si ani nepodali ruce.

Novináři je proto v závěru fotografování požádali, aby si státníci ruce podali. Podle AOL se zdálo, že se Merkelová k Trumpovi naklonila s tím, zda si pravicemi nepotřesou. Trump však nijak nereagoval a na kancléřku se ani nepodíval. Zda to učinil záměrně, či ne, není podle AOL jasné. Trump pak při focení zavtipkoval. „Pošlete, prosím, do Německa pěkné snímky," obrátil se prezident na fotografy.

Stanice n-tv po příjezdu Merkelové do Bílého domu v komentáři poznamenala, že prezident i kancléřka mají očividně dobrou náladu. Usmívající se Trump na Merkelovou čekal u vchodu do rezidence a kancléřce po vystoupení z vozu potřásl rukou.