Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střet protikladů? Co očekávat od schůzky Merkelové a Trumpa

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Washington - Dnes se konečně po týdnech odkládání a příprav setkají dva nejdůležitější státníci Západu. Zatímco Donald Trump je v mnohým médiích vykreslován jako až apokalyptický rozvraceč západních hodnot, Angela Merkelová je považována za poslední obránkyni a vůdkyni svobodného světa. Na druhou stranu, zvláště tzv. alternativní média prezentují jiný obrázek Trumpa jakožto opravdového zastánce národních zájmů, zatímco Merkelová pro ně představuje prototyp vlastizrádkyně, která ohrozila bezpečnost celého Západu svou vstřícnou politikou vůči imigrantům. Ať tak či tak, jedná se o setkání dvou opozitních pólů současné západní politiky.

Trump a Merkelová mají zcela odlišný původ, styl i prezentaci. Merkelová, první a jediná kancléřka, vyrostla v rodině pastora ve východním Německu, v době hlubokého sovětského rozdělení. Před svou dlouholetou politickou kariérou pracovala od roku 1978 až 1990 jako vědecká spolupracovnice na Institutu fyzikální chemie Akademie věd v Berlíně, doktorát fyziky získala v roce 1986. Její vědecké zaměření se promítá i do jejího stylu vedení politiky. Merkelová je známá pečlivou přípravou, ve které věnuje velkou pozornost i těm nejmenším detailům.

Trump by nemohl být jiný. Syn stavebního podnikatele se vydal na dráhu obchodníka s nemovitostmi. Trump dokázala ze svého jména vybudovat hodnotnou značku. Svou proslulost potvrdil a ještě navýšil účinkováním v televizním pořadu The Apprentice (Učeň). Trump se vyznačuje vysokou mírou egoismu, rychlým, až zbrklým úsudkem, malou trpělivostí a excentrickou výbušností. Na rozdíl od Merkelové věnuje jen pramalou pozornost pečlivému studiu dokumentů. Jeho ohnivá povaha a emoce vzbuzující jednání je v ostrém kontrastu s chladnou umírněností Merkelové, stavící na první místo konsensus a dohodu.

Odlišnosti v osobnostních rysech a stylu se projevují též v naprosto odlišných politikách, které prosazují. Zatímco Merkelová je nejvýraznější podporovatelkou EU, Trump nadšeně hovořil o rozhodnutí Británie z ní odstoupit. Zatímco Merkelová kontroverzně otevřela náruč uprchlíkům, Trump dělá kontroverzní kroky, aby uprchlíkům znemožnil cestu do USA. Právě v otázce migrační krize došlo mezi oběma státníky k prvnímu výraznějšímu konfliktu. Trump během své prezidentské kampaně kritizoval vstřícný postoj Merkelové vůči uprchlíkům jako „hroznou chybu“. Merkelová  mu vrátila úder po tom, co zakázal občanům sedmi zemí s islámskou majoritou vstoupit do USA, kdy jej káravě telefonicky poučovala o nutnosti dodržovat Ženevské konvence.  

Další politické téma, na které mají naprosto odlišný názor, je Rusko. Merkelová, kdysi nejbližší evropský vrcholný politický spojenec Vladimíra Putina, po ukrajinské krizi a anexi Krymu je v čele sankcí proti Rusku a podniká předběžné kroky přípravy na možnou konfrontaci s Ruskem, které v mnoha ohledech odporují její preferované politice jemné síly (soft power), mající podobu spíše ekonomického než vojenského nátlaku. Trump naopak neskrývá svůj obdiv ke svému ruskému protějšku, mluví o restartu vztahů s Ruskem a tvrdí, že Putin je pro něj na stejné úrovni jako Merkelová.

Ruská otázka ale ukazuje, že setkání mezi Merkelovou a Trumpem nebude tak horké, jak by se mohlo vzhledem k jejich odlišným povahám a politikám zdát. Trumpova pověstná nepředvídatelnost se projevuje i jeho konstantním měněním názorů. Zatímco během kampaně nazýval NATO přežitou institucí, únoru se na adresu NATO vyjádřil pochvalně, přestože stále trvá na tom, aby jeho členové věnovali 2% z HDP na obranu. Politico zmiňuje názor některých evropských představitelů, že Trump schválně udržuje členy NATO v nejistotě ohledně toho, zda by jim v případě ruské agrese přišly USA na pomoc, aby členové dostáli svým závazkům. Jelikož Německo skutečně ze strachu z Ruska se touto cestou vydalo, pak lze –pokud je to pravda – hovořit o úspěšné taktice. Co je však mnohem jistější, že některé z významných postav Trumpovy administrativy jako např. ministr obrany James Matis, jsou silnými kritiky Ruska, čehož by Merkelová mohla využít.

Setkání se tak zřejmě bude nést v duchu klasického diplomatického setkání dvou klíčových spojenců. Trumpova administrativa po skandálních hovorech Trumpa s Austrálií a Mexikem si chce napravit pověst. Poklidnosti schůzky nahrává i fakt samotné osobnosti Merkelová. Ta je zvyklá odstavit vlastní osobní emoce stranou a nereagovat na minulé výpady, které vůči ní vedli její političtí oponenti. Merkelová má zkušenosti s jednáním se machistickými politiky – ať se jedná o Vladimíra Putina či tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana.

Kartou, na kterou Merkelová sází, a na kterou bude sázet nadále, je obchod, tvrdí CNN. Merkelová dokázala spolupracovat na klíčových ekonomických tématech s v Německu nepopulárním Georgem W. Bushem a určitě se pokusí podobný scénář zopakovat i s businessmanem Trumpem. Svědčí o tom, že ji na cestu doprovázejí špičky německého průmyslu jako jsou vedoucí představitelů největších německých koncernů Siemens a BMW. Nicméně, překážkou pro Merkelovou může být poněkud nerovný ekonomický vztah mezi USA a Německem, ve kterém Německo víc dováží než odváží, a na který Trump může poukazovat jako nevýhodný pro USA.  

Naopak otázka uprchlíků zřejmě nebude hrát velkou roli, protože i přes její globální působnost se jedná o záležitost domácích politik. Merkelová ví, že potřebuje silné transatlantické spojenectví s USA, a nebude chtít takovýto projekt ohrozit, pokud to nebude nutné. Jak poznamenává Jeffrey Rathke, zástupce ředitele z Centra pro strategická a mezinárodní studia ve Washingtonu tento požadavek bude muset sladit s vysokou nepopularitou Trumpa v Německu a s tím, že nechce být příliš spojovaná s americkou administrativou. Jak a zda se jí podaří tyto dvě touhy sloučit je největší otázkou americké schůzky. 

Témata:  Donald Trump Angela Merkelová

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy