Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropské firmy mají obavy z brexitu. Každá třetí chce snížit investice

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Londýn - Britská vláda na konci března aktivuje Článek 50 Lisabonské smlouvy, čímž oficiálně začne brexit. Nejistota panuje především mezi firmami. Budou proto snižovat investice a řada jich chce Spojené království opustit.

Více než polovina firem uvádí, že nečekají, že by brexit změnil jejich investiční plány. Dalších 24 procent však očekává, že "trochu" sníží své investice a osm procent chce investice snížit "výrazně".

Z firem, které uvedly, že upraví své investiční plány, jich to chce 39 procent učinit v příštích šesti až 12 měsících. Zhruba 17 procent firem uvedlo, že tak učiní okamžitě. Vyplývá to z průzkumu mezi 600 firmami z eurozóny, který zveřejnila švýcarská banka UBS.

Z celkového počtu dotázaných podniků různých velikostí a z různých sektorů vybraných tak, aby reprezentovaly evropský trh, jich má 74 procent operace v Británii. Z nich desetina uvedla, že plánuje přemístit své kapacity z Británie a 31 procent odpovědělo, že přesunou velkou část aktivit.

Země eurozóny jsou nejvíce preferovanou novou destinací pro přesun aktivit u téměř poloviny respondentů. Země střední a východní Evropy jsou preferovanou destinací pro 30 procent z nich.

Témata:  Brexit firmy ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy