reklama

Muž utekl do obchodu na letišti předtím, než byl zastřelen, řekla ministerstva vnitra mluvčí agentuře AFP. Podle zpravodajské televize France 24 tajné služby útočníka registrovaly jako muslimského radikála. Případ začal vyšetřovat prokurátor specializovaný na teroristickou problematiku.

K incidentu podle EuroNews došlo asi v 9:00 v jižním terminálu, po střelbě byla také nařízena preventivní evakuace odbavovací haly. Úřady se obávaly, že by zastřelený mohl mít komplice.

Cestující na letišti popsali televizi BFMTV paniku, kterou incident vyvolal. "Vojáci mířili na muže, který naopak mířil sebranou zbraní na ně," řekl jeden z očitých svědků, který se představil jako Dominique. Další muž řekl, že se vojáci snažili muže uklidnit. Pak prý zazněly dva výstřely.

Budovu také prohledali pyrotechnici kvůli možné bombě. Zkontrolovali také tělo zastřeleného a ověřovali, jestli na sobě nemá sebevražedný pás, informují média. To se ale nepotvrdilo. Na místo byli povoláni příslušníci protiteroristické brigády RAID, přijel také ministr ministr vnitra Bruno Le Roux.

Mluvčí ministerstva vnitra řekl, že nikdo jiný nebyl zraněn, uvádí list Independent. Podle France 24 ale patrně přece jen utrpěla lehké zranění napadená vojačka. Ministerstvo také informovalo, že z letiště byly evakuovány tři tisíce osob.

"Stáli jsme u odbavení na cestě do Tel Avivu, když jsme v blízkosti uslyšeli 3 nebo 4 výstřely," cituje agentura AFP jednoho svědka. "Stojíme všichni před letištěm, asi 200 metrů od vstupní haly. Policisté a vojáci běhají sem tam." dodal další. Další lidé mluví o panice a zmatku.

Na místě v době incidentu podle Le Figaro byl i prezidentský kandidát Nicolas Dupont-Aignan, který se chystal odletět do Toulouse.

Správa letiště na internetu uvedla, aby do Orly nikdo necestoval, cestující se navíc musí připravit na to, že jejich lety budou odkloněny nebo zpožděny. Některé spoje byly přesměrovány na letiště Charlese de Gaulla. Z Prahy měl podle mluvčí ruzyňského letiště dnes letět do Orly pouze jeden spoj společnosti Transavia, který se kvůli incidentu zdržel.

Druhé největší letiště v Paříži zřejmě v provozu nebude celé dopoledne. Nejezdí ani hlavní vlakový spoj na letiště.

Ministerstvo vnitra mezitím informovalo o jiném incidentu severně od Paříže, při kterém byl při silniční kontrole postřelen policista. Podle Listu Le Parisien ke střelbě došlo na severním pařížském předměstí Garges-les-Gonesse v 7:15 místního času.

Střílet měly osoby z vozu Renault Clio, který později vyměnily za jiný vůz. A právě ten byl podle deníku nalezen na letišti Orly. Le Figaro ale uvádí, že spolu tyto události nesouvisí