reklama

Saúdská Arábie usiluje o zvýšení vývozu ropy do Číny poté, co ji loni o část podílu na tomto trhu připravilo Rusko. Rijád tak chce učinit spoluprací se třemi největšími čínskými ropnými koncerny. Vyplývá to ze společného komuniké vydaného na závěr návštěvy saúdskoarabského krále Salmána v Číně.

"Obě strany zdůrazňují důležitost stability na světových ropných trzích pro globální ekonomiku. Čína oceňuje, že Saúdská Arábie je bezpečným a spolehlivým dodavatelem ropy na světový trh, a oceňuje i roli, kterou hraje v zajištění stability na globálním trhu s ropou," dodává se v textu.

Za Salmánovy přítomnosti podepsali zástupci obou zemí již ve čtvrtek obchodní dohody v hodnotě až 65 miliard dolarů (1,6 bilionu Kč). Smlouvy zahrnují širokou škálu činností od energetiky po vesmírné aktivity.

Čína se tradičně příliš diplomaticky neangažuje v řešení konfliktů na Blízkém východě, nyní se ale snaží více zapojit do úsilí o ukončení války v Sýrii, kde Saúdská Arábie podporuje povstalce bojující proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Loni Čína nabídla podporu jemenské vládě, která se opírá také o pomoc koalice arabských zemí pod vedením Saúdské Arábie v boji proti šíitským povstalcům. Ty podporuje Írán.

Čína ale postupuje opatrně, protože pěstuje dobré vztahy i s Íránem. Čínský prezident Si Ťin-pching navštívil loni v lednu jak Saúdskou Arábii, tak Írán. Čínská diplomatická aktivita na Blízkém východě se projeví i příští týden, kdy do Pekingu přijede izraelský premiér Benjamin Netanjahu.