Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf americké diplomacie Tillerson dorazil do Číny

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Peking - Americký ministr zahraničí Rex Tillerson pokračuje ve své cestě po Asii a dnes zahájil návštěvu Číny. Mezi tématy jednání jsou napětí kolem KLDR a Jihočínského moře či oboustranné obchodní vztahy.

Tillersonova návštěva je poslední zastávkou třídenní cesty, kterou ministr zahájil v Japonsku a která pokračovala v Jižní Koreji. Tam pohrozil preventivní vojenskou akcí proti Severní Koreji v případě, že by pocit ohrožení její zbrojní aktivitou dosáhl úrovně, že by "bylo nutné jednat".

Peking, považovaný za spojence Pchjongjangu, zatím na tyto jeho výroky nereagoval, uvedla AP.

Čínský premiér Wang I ale minulý týden varoval, že KLDR na jedné straně a Jižní Korea s USA na straně druhé jsou jako dva zrychlující se vlaky, které jedou proti sobě a žádný nejeví zájem uhnout. "Otázka zní: Jsou obě strany skutečně připraveny na čelní srážku?" řekl Wang.

Čínu vojenský zásah v KLDR znepokojuje, obává se totiž kolapsu severokorejského režimu a přívalu severokorejských uprchlíků do Číny.

"Budeme spolupracovat s cílem zjistit, zda můžeme přesvědčit vládu v Pchjongjangu, aby změnila postoj... a ustoupila od vývoje jaderných zbraní," uvedl Tillerson v Číně.

Wang, který rozhovor s Tillersonem označil za "upřímný, pragmatický a produktivní", podle agentury Reuters poznamenal, že k vyřešení problému kolem Severní Koreje musí být použity výhradně diplomatické prostředky.

Témata:  Čína Severní Korea USA Rex Tillerson 1

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy