Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecký parlament obnoví trest smrti, uvedl Erdogan

Tayyip Erdogan, summit NATO v Newportu
Tayyip Erdogan, summit NATO v Newportu
Foto: NATO

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan předpokládá, že turecký parlament schválí opětovné zavedení trestu smrti, a to po referendu z 16. dubna o rozšíření pravomocí hlavy státu. Pokud by se tak opravdu stalo, znamenalo by to, že si Turecko zavře dveře do EU.

"Rodiny mučedníků, rodiny hrdinů si nemusí dělat starosti," řekl dnes Erdogan při projevu na severozápadě země před příbuznými obětí série teroristických útoků, které zemi postihly v posledních letech.

Podle jeho slov parlament - "dá-li Bůh" - vyhoví požadavkům těchto rodin na obnovení absolutního trestu, ale až po referendu.

Trest smrti byl v Turecku zrušen v roce 2004 jako součást vstřícných kroků Ankary v rámci vyjednávání o vstupu země do Evropské unie.

Obnova trestu by podle varování z Bruselu znamenala konec přístupových jednání. Erdogan již dříve řekl, že názory Němců a dalších Evropanů Turky nezajímají.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan trest smrti Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy