Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na pařížské letiště útočil zradikalizovaný muslim, chtěl zabíjet lidi. Zemřu pro Alláha, křičel

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Francouzská policie dnes zatkla bratra a otce pachatele útoku na pařížském letišti Orly. Skončili ve vazbě spolu s dalším podezřelým, o němž zatím nejdou informace k dispozici. Islamista dle prokurátora přišel na letiště s jasným záměrem zabíjet lidi okolo sebe.

Útočníkem byl Ziyed Ben Belgacem (39) narozený ve Francii. Měl kriminální minulost a v průběhu času se "zradikalizoval". To podle médií znamená, že se proměnil v extremistického muslima, což se zpravidla stává ve vězení, kde se dostává do styky s jinými radikály.

Muž měl za sebou mimo jiné loupežná přepadení a obchod s drogami. Dnes se pokusil na letišti zmocnit automatické pušky. "Odložtě zbraně. Dejte ruce za hlavu. Jsem tu, abych zemřel pro Alláha. Ať to dopadne jakkoli, budou tu mrtví," řekl útočník podle výpovědí vojáků, které se snažel držet v šachu.

Radikál ozbrojený pistolí chytil pod krem vojačku a držel ji jako živý štít proti dvěma jejím kolegům. Ti se rozhodli jej zlikvidovat a celkem osmkrát na něj vystřelili.

Podle prokurátora svědčí volba frenventovaného letiště jako místa útoku i fakt, že radikalizoval své názory, o tom, že se úřady správně rozhodly vyšetřovat čin jako teroristický. Mezi věcmi, které měl u sebe, byla nádoba s beznínem, korán a několik flashdisků, na nichž však policie nenašla žádné podstatné informace.

V databázi lidí považovaných za potenciální útočníky se Belgacem nevyskytoval. Policie však již prohledávala jeho dům v listopadu 2015 bezprostředně po teroristických útocích, při nichž v Paříži zemřelo 130 lidí.

Úřady ráno kvůli útoku na vojenskou hlídku z preventivních důvodů zastavily veškerý letecký provoz na letišti Orly jižně od Paříže. Několik spojů odklonily na mezinárodní letiště Charlese de Gaulla, které leží severně od metropole.

Francouzská armáda zmobilizovala své příslušníky do hlídkových služeb v rámci pokračujícího výjimečného stavu zavedeného v listopadu 2015.

Témata:  Francie policie Francie střelba na pařížském letišti Orly

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy