Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristy vytváří Spojené státy? Mladý muslim pomáhal lidem, po zásahu USA se dal k IS

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Washington - Belgičan marockého původu Usáma Atar pomáhal lidem v Iráku a bránil jim, aby se nechali strhnout vlnou radikalizace a nestali se z nich teroristé. Po zásahu Spojených států se ale kdysi dobrosrdečný mladík sám zradikalizoval a nyní patří k důležitým členům Islámského státu. O jeho příběhu informovala televizní stanice CNN.

Bývalý šéf protiteroristické jednotky belgické tajné služby Andre Jacob televizi prozradil celý příběh belgického mladíka, který začal před jedenácti lety. V roce 2006 americká armáda Usámu zajala v Iráku a převezla ho do detenčního zařízení v Bagdádu k výslechu.

Tehdy dvaadvacetiletý hoch byl podroben čtyřdennímu vyslýchání, během kterého s armádou spolupracoval a hovořil zcela otevřeně. Podle Jacoba hovořil o svém nešťastném vztahu s rodinou a o tom, jak se mu v životě nic nedaří. Odjel proto na Blízký východ, kde začal pomáhat lidem, což ho naplňovalo.

Ačkoliv se pohyboval mezi radikálními muslimy, sám podle Jacoba terorista nebyl, naopak. Snažil se lidem bránit v tom, aby páchali teroristické útoky. Navrhnul proto, aby ho armáda propustila. Ta ale udělala pravý opak.

Američané mladíka uvěznili na sedm let a v průběhu výkonu trestu si prošel několika věznicemi. Tam se ale sám zradikalizoval. "Stalo se z něj mnohem víc, než jen radikál. Stal se z něj terorista," vysvětlil Jacob.

Belgie však nadále apelovala na jeho propuštění a přidala se i organizace Amnesty International. Mladík se tak dostal na svobodu, ale Belgie musela slíbit, že se o něj postará. Tedy že nedostane pas a bude pod neustálým dohledem úřadů. To se očividně nepovedlo, Usama totiž zmizel.

Co se dělo dál se lze podle CNN jen domnívat, mnoho informací totiž k dispozici není. Podle televize je ale jednou z důležitých osob v radikálním hnutí Islámský stát a zřejmě stojí za teroristickými útoky v Bruselu.

Nyní se muž nachází neznámo kde, zřejmě se ale pohybuje v Evropě a připravuje teroristický útok. Podle Jacoba ale Usama jako mladý k terorismu sklony neměl. Chybu lze tedy hledat až v jednání úřadů a armády, která jej před jedenácti lety uvěznila.

Témata:  Islám muslimové Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy