Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínské úřady zakázaly vplutí americké letadlové lodi do Hongkongu

Letadlová loď
Letadlová loď
Foto: news.com

Washington - Čína odmítla povolit americké letadlové lodi s doprovodnými plavidly zakotvit v Hongkongu. Informovalo o tom v pátek americké ministerstvo obrany.

Důvodem může být podle agentury AP napětí mezi oběma zeměmi v souvislosti se situací v Jihočínském moři. Peking si dělá nároky na kontrolu ostrovů, které tam leží, ale USA a okolní státy v oblasti to neuznávají.

Čínské úřady zakázaly vplout do Hongkongu lodi John C. Stennis, která nedávno Jihočínským mořem proplula. Washington tím chtěl ukázat, že oblast je nadále volně průjezdná. Peking to označil za provokaci.

Podle mluvčí amerického ministerstva zahraničí Gabrielle Priceové válečná plavidla USA Hongkong pravidelně navštěvují. Vyjádřila naději, že to tak bude pokračovat i nadále. Upozornila, že v Hongkongu nyní kotví vojenská loď Blue Ridge.

Témata:  Čína U.S. Navy čínská letadlová loď Veryag

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.