Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O křeslo francouzského prezidenta se uchází 11 kandidátů

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Na prezidenta Francie kandiduje 11 politiků, kteří získali potřebných alespoň 500 podpisů od volených zástupců. Nejvíce jich má François Fillon, který ovšem zároveň čelí několika skandálům a který by měl dle většiny občanů z kampaně odstoupit.

Nejvíc podpisů (3635) má Fillon, na druhé místě je Benoit Hamon (2039) a na třetím Emmanuel Macron (1829).

Podle očekávání tak nejvíc podpory získali Fillon a Hamon, jakožto zástupci zdaleka nejsilnějších politických stran v parlamentu i v regionech a na radnicích měst - Republikánů a Socialistické strany.

Pro Macrona, který byl téměř do konce loňského roku v socialistické vládě expremiéra Manuela Vallse a který si založil novou vlastní stranu Vpřed, je třetí místo významným úspěchem.

Čtvrtou nejvyšší podporu v podpisech má levicový radikál Jean-Luc Mélenchon (805). A až osmá je Marine Le Penová (627), šéfka krajně pravicové Národní fronty.

Průzkumy ukazují, že Le Penová s Macronem postoupí do druhého, květnového kola. Tam by se podle dosavadních zvyklostí proti Le Penové v zásadě spojí voliči neúspěšných kandidátů z prvního kola a podpoří umírněnějšího ze dvou soků.

Témata:  Marine Le Pen Francie volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy