Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pyrrhovo vítězství proti Islámskému státu? Porážka teroristů nebude tak snadná

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Irák - Koaliční síly dostaly Islámský stát na kolena. Jeho vůdci se skrývají. Pokud se ale domníváte, že porážka teroristů bude velké vítězství pro Západ, ještě jednou se zamyslete.

Odborníci na Střední Východ nehledí do budoucna příliš optimisticky, objasňuje ve svém článku pro internetové stránky news.com.au Matt Young. Bojovníci Islámského státu (IS) budou po jeho porážce utíkat do svých domovských států nejen v regionu, ale i v celém světě. Írán, Rusko a Sýrie utužují vzájemnou spolupráci. Sliby amerického prezidenta Donalda Trumpa o rozdrcení IS nemusí být vůbec realizovány.

„Při pohledu do budoucna vidíme velmi pochmurnou situaci na Středním Východě. I pokud bude irácká vláda jednotná, má jen 50% šanci stav země zlepšit. Existuje mnoho důvodů proč se domnívat, že se tak nestane,” uvedl profesor Greg Barton, odborník na islámskou politiku, z Deakinovy univerzity pro news.co.au. „Možná budeme svědky návratu IS, tak jako jsme viděli návrat Tálibánu v Afghánistánu. Myslím si, že je to opakování těch samých chyb.”

Koaliční síly se sice dočasně spojily proti společnému nepříteli, ale již teď je možné pozorovat odlišné poválečné zájmy. „Čelíme nové íránské říši, expanzionistickému Rusku a zrádnému Turecku. V následujících letech můžeme očekávat sérii etnických čistek, masakrů a ozbrojených povstání, ze kterých budou opět těžit teroristé,” napsal analytik Ralph Peters ve svém článku pro deník New York Post.

Po konci bojů návrat na začátek

Donald Trump je zastáncem tvrdé linie v otázce zničení IS, ale prozatím jen velmi málo přiblížil svou vizi po pádu chalífátu. „Po tom, co všichni odejdou, se země vrátí na startovní čáru. Přeživší teroristé využijí chaos k obnovení svých pozic, jak se to stalo v případě Tálibánu v Afghánistánu,” řekl profesor Barton.

Nejasný vývoj také panuje v otázce budoucího chování všech přítomných států a vojenských útvarů. Turecký prezident se nejen snaží prosazovat větší vliv islámu na chod státu, ale i jeho zahraniční politika se rychle mění. Během několika měsíců se vztahy Ankary a Moskvy posunuly z čirého nepřátelství na úzké spojenectví. Kurdové vedou s Araby a Turky spory o území a od začátku proti IS obětavě bojují. Rusko upevňuje svou přítomnost a spolupráci se Sýrií. Irácké síly dobyly východní část Mosulu. Vůdce IS Abú Bakr al-Bagdádí tam údajně zanechal své stoupence bojovat v předem prohrané bitvě a z města uprchl.

Na 100 000 iráckých vojáků se v lednu zúčastnilo operace, při které IS ztratil kontrolu nad východním Mosulem. V únoru začala příprava na překročení řeky Tigris a dobývání západní části města. Koalice je přesvědčená, že vítězství je nevyhnutelné. Místní obyvatelé se již vracejí do čtvrtí obsazených koaličními jednotkami. Podmínky v západním Mosulu ovšem zůstávají kritické.

„Situace na západní straně je velmi zoufalá. Chybí pitná voda, palivo i jídlo,” přiblížil 25letý Ahmed pro zpravodajský portál Middle East Eye, jemuž se odtamtud podařilo uprchnout. „Lidé jsou doslova na pokraji vyhladovění.”

Problémem koalice je její vítězství

Brett McGurk, zvláštní vyslanec vyslanec USA pro boj s IS, minulý týden oznámil, že zbývající území pod kontrolou teroristů v Iráku je obklíčeno. Statisíce civilistů se stále nachází v západním Mosulu navzdory zprávám, že se řada bojovníků IS snaží zachránit si život útěkem.

Toto je přesně budoucí problém koalice. Podle profesora Bartona tkví riziko v rozdělení jednotek IS na malé teroristické buňky, jež bude obtížné vystopovat a zničit. Poražení bojovníci se navíc začnou vracet do svých domovských států v Evropě či v Severní Americe.

Koaliční síly se obávají, že IS přejde k partyzánskému a asymetrickému vedení válečných operací včetně bombových útoků. Ty se pak mohou uskutečnit kdykoliv a kdekoliv.

„IS je celosvětové povstání. Klidně se může stát, že už nikdy nebude tak silný a nikdy už nebude mít takové zázemí jako dnes. Bude ale trvat velmi dlouho, než se stane zcela bezvýznamným,” uzavírá profesor Barton.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy