Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budapešť porušila práva migrantů? Maďarsko se proti verdiktu odvolalo

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Budapešť - Maďarsko podle rozsudku Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) před dvěma roky porušilo práva dvou migrantům, když je zadržovalo v tranzitní zóně a poté poslalo zpět do Srbska. Budapešť podala odvolání.

Premiér Viktor Orbán v popuzené reakci na rozhodnutí, k němuž štrasburský soud dospěl tento týden v úterý, celou záležitost označil za "absurdní a nepochopitelnou".

Jeho bezpečnostní poradce György Bakondi dnes zdůraznil, že Maďarsko v tomto případu postupovalo při posuzování dotyčných dvou bangladéšských migrantů "zcela v souladu se zákony". Dle Maďarska je Srbsko bezpečnou třetí zemí.

ESLP nařídil Maďarsku zaplatit oběma Bangladéšanům po 10.000 eurech (270.000 korun) jako odškodné a po 8705 eurech k pokrytí soudních výloh.

Letos se už pokusilo překročit maďarsko-srbské hranice 7212 uprchlíků. Od ledna bylo podáno 1134 žádostí o udělení azylu, za celý loňský rok jich bylo kolem 30.000.

Témata:  Maďarsko uprchlíci Evropský soud pro lidská práva

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy