Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrští povstalci začali opouštět poslední základnu v Homsu

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Syrští povstalci spolu s rodinami začali dnes opouštět svou poslední základnu ve městě Homsu. Evakuace bude trvat asi šest týdnů. Nad operací dohlížejí syrské a ruské síly spolu se syrskou pobočkou Červeného půlměsíce.

Dohoda s vládou o evakuaci povstalců z Homsu, kterou zaštítilo Rusko, potvrzuje že prezident Bašár Asad získává po letech bojů nad povstalci stále větší převahu a vytlačuje je z nejdůležitějších oblastí země. Odchod ozbrojenců z města má být jednou z největších evakuací šestiletého syrského konfliktu.

První dva autobusy s rebely a jejich rodinami odjely ze čtvrti Vaír hned ráno a zamířily do jiných oblastí držených povstalci na severu Sýrie. Podle guvernéra stejnojmenné provincie Homs Talála Barazího bude dnes evakuováno 400 až 500 bojovníků spolu se zhruba tisícem jejich rodinných příslušníků a akce zatím postupuje dobře.

Exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) uvádí, že v příštích týdnech by mělo metropoli provincie Homsu opustit po skupinách více než 12.000 lidí.

Podobné evakuace se podle guvernéra Homsu připravují i v dalších okolních oblastech s přítomností rebelů na sever od města. Povstalci a jejich rodiny odjíždějí do oblasti severně od Halabu (Aleppa) a do další severosyrské provincie Idlib, které ovládají rebelové podporovaní Tureckem.

Na počátku povstání proti Asadovu režimu v roce 2011 byl Homs dějištěm mohutných demonstrací a začalo se mu říkat "metropole revoluce".

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy