Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Libyjský generál Haftar dobyl poslední baštu islamistů v Benghází

Severní Afrika
Severní Afrika
Foto: Pixabay

Tripolis - Síly východolibyjské vlády ukončily týdny střetů s islamisty, kteří se seskupili v několika výškových budovách na jihozápadě Benghází. Poslední bašta radikálů byla dnes dobyta.

Sdělila to dnes Libyjská národní armáda (LNA) východolibyjského vůdce Chalífy Haftara.

LNA se snaží vyčistit Benghází od radikálů už téměř tři roky a i po letošním dobytí většiny města stále narážela v několika místech na odpor. Posledním významnějším z nich byla skupina 12 výškových domů, kde odpor ustal, když se ozbrojenci pokusili za svítání uniknout. V boji bylo zabito 23 z nich a pět členů LNA.

LNA tento týden dobyla zpět dva významné východolibyjské ropné přístavy As-Sidr a Rás Lanúf.

Východolibyjská vláda, která stojí za Haftarem, neuznává vládu v Tripolisu, která má podporu OSN a chce sjednotit zemi. V Tripolisu se v pátek odehrály demonstrace proti tamní vládě a milicím a někteří na ní vyjadřovali podporu Haftarovi, uvedla agentura Reuters.

Témata:  Libye Islámský stát EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.