Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Masivní záplavy v Peru: Zemřelo 72 lidí, 811 měst vyhlásilo stav nouze

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Lima - S ničivými záplavami se potýká již polovina Peru a živel si od počátku roku vyžádal už 72 obětí na životech. V 811 městech je vyhlášen krizový stav, na který dohlíží armáda a policie.

Před dvěma dny úřady hlásily nejméně 43 obětí a přes sedm desítek zraněných. Silné lijáky od konce ledna způsobily záplavy a sesuvy půdy. Metropole Lima trpí od počátku týdne nedostatkem vody.

Hrozí šíření infekčních nemocí. V posledních týdnech Peru zaznamenalo přes 200 případů onemocnění horečkou dengue. Ministerstvo zdravotnictví vyslalo speciální týmy do nejohroženějších oblastí, kde se mají snažit zabránit vypuknutí epidemie.

Podle meteorologů čekají Peru další týdny dešťů. Klimatický jev El Niňo, který otepluje povrch západní části Tichého oceánu, bude v oblasti severního pobřeží Peru působit nejméně do dubna.

Naposledy Peru zasáhla přírodní katastrofa podobného rozsahu v roce 1998. V tehdejších záplavách zemřelo podle vládních údajů 374 lidí, uvedla agentura AP.

Témata:  Peru katastrofy povodně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy