Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Člun s uprchlíky u Jemenu rozstřílela arabská koalice, tvrdí Somálsko, Zemřelo nejméně 42 lidí

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Saná - Při útoku na člun s uprchlíky u Jemenu zemřelo ve čtvrtek nejméně 42 osob. Somálská vláda dnes z incidentu obvinila koalici vedenou Saúdskou Arábií, která vysílá svá letadla k útokům na jemenské povstalce.

Plavidlo se dostalo do palby v blízkosti úžiny Báb al-Mandáb, která spojuje Adenský záliv s Rudým mořem a kudy proplouvají ropné tankery.

Somálské ministerstvo zahraničí označilo útok, který byl podle něj vedený z vojenského plavidla a vrtulníku, za "otřesný" a vyzvalo arabskou koalici, aby případ vyšetřila.

Arabská koalice, kterou podporují Spojené státy, se k incidentu zatím nevyjádřila. Síly vedené Rijádem obvinili z útoku na člunu i jemenští šíitští povstalci, proti nimž koalice bojuje.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) směřoval člun z Jemenu do Súdánu, jiné zdroje mluvily o tom, že mířil do Jemenu.

Témata:  uprchlíci Jemen Somálsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy