Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Člun s uprchlíky u Jemenu rozstřílela arabská koalice, tvrdí Somálsko, Zemřelo nejméně 42 lidí

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Saná - Při útoku na člun s uprchlíky u Jemenu zemřelo ve čtvrtek nejméně 42 osob. Somálská vláda dnes z incidentu obvinila koalici vedenou Saúdskou Arábií, která vysílá svá letadla k útokům na jemenské povstalce.

Plavidlo se dostalo do palby v blízkosti úžiny Báb al-Mandáb, která spojuje Adenský záliv s Rudým mořem a kudy proplouvají ropné tankery.

Somálské ministerstvo zahraničí označilo útok, který byl podle něj vedený z vojenského plavidla a vrtulníku, za "otřesný" a vyzvalo arabskou koalici, aby případ vyšetřila.

Arabská koalice, kterou podporují Spojené státy, se k incidentu zatím nevyjádřila. Síly vedené Rijádem obvinili z útoku na člunu i jemenští šíitští povstalci, proti nimž koalice bojuje.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) směřoval člun z Jemenu do Súdánu, jiné zdroje mluvily o tom, že mířil do Jemenu.

Témata:  uprchlíci Jemen Somálsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy