Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové by proti nám mohli vést válku jen jeden den, chvástal se ukrajinský generál. A z Ruska přišla tvrdá odpověď

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev/Moskva - Ukrajinský vojenský expert Oleg Ždanov v rozhovoru s časopisem Observer mluvil o tom, že jak by vypadal potenciální vojenský střet mezi Ruskem a Ukrajinou. Jeho slova upoutala ruská média, podle kterých expert šokoval nejen „ruské vojenské úředníky, ale jejich protějšky v mnoha jiných zemích“.

Ukrajinský vojenský analytik v rozhovoru mluvil o tom, že Rusko „není schopno vést totální válku s Ukrajinou." Kromě toho Ždanov řekl, že Rusko by bylo schopno odolat síle ukrajinské armády pouze jeden den, než by „stateční ukrajinští vojáci ruskou armádu vyhnali". Jeho slova cituje ruský server Pravda.ru.

„Rusko není připraveno k totální válce, dokonce ani s Ukrajinou. To, co můžeme vidět na jihovýchodě země, je maximum, čeho je Ruská federace schopna. Rusko může zahájit provokativní útočnou operaci, ale nevydrží víc než jeden den, pak by Rusové museli běžet zpátky,“ tvrdí Oleg Ždanov. „Rusové budou ustupovat tak dlouho, až je ukrajinské ozbrojené síly vytlačí pryč," dodal.

Podle jeho názoru v této situaci musí Kyjev přijmout zákon o okupovaných územích. „To neznamená, že zítra půjdeme do boje, do útoku. Prostě dodáme těmto územím právní status. Aby celý svět věděl, co se tam děje a uvedl do provozu příslušné mechanismy,“ dodal odborník.

Server Pravda také cituje generála Christopha Gomarta, šéfa francouzské rozvědky, který v roce 2015 uvedl, že Rusko žádnou invazi na Ukrajinu nechystá ani nechystalo. Kromě toho připomíná i slova ukrajinského generálplukovníka Viktora Muženka, který také v roce 2015 uvedl, že na území Ukrajiny nejsou nasazeny regulérní ruské jednotky. Kromě toho Muženko médiím řekl, že ukrajinské ztráty v případě skutečné války s Ruskem by byly obrovské. Ukrajina by podle něj musela rekrutovat všechny lidi, aby byla schopna se nějak bránit.

Franz Klintsevich, místopředseda výboru Rady federace pro obranu a bezpečnost, také uvedl, že „v poslední době američtí vojenští experti překvapili celý svět, když prohlásili na základě svých výpočtů, že ruská armáda by mohla dobýt Tallinn do 60 hodin“. Bývalý mluvčí Státní dumy prohlásil, že pokud by Rusko muselo bojovat se zemí, jejíž potenciál byl srovnatelný s Ukrajinou, konflikt může trvat maximálně čtyři dny.

Vysloužilý generál NATO Harald Kujat už dříve připustil, že kdyby na Donbasu byly ruské pravidelné jednotky, válka skončí do 48 hodin. Při popisu scénáře případné války mezi Ruskem a Ukrajinou američtí analytici z Ron Paul Institute uvedli, že ukrajinské dělostřelectvo by téměř okamžitě utichlo. Rusko by zničilo dělostřelecké jednotky na Ukrajině leteckými údery. Ukrajinská armáda by masově mizela, vojáci a důstojníci by prý sundali uniformy a odhodili své zbraně, aby se smísili s civilisty, aby přežili.

Ruský server Pravda.Ru si také požádal o komentář šéfa Asociace veteránů protiteroristické jednotky Alfa Sergeje Gončarova. „Já bych dávat pozor na to, co ukrajinští úředníci a odborníci říkají. Neexistuje žádná objektivní realita v tom, co říkají. V jejich prohlášení je vidět hněv a nacionalismus. Především nerozumí situaci ve své zemi. Říkají, že ruské ozbrojené síly nejsou připraveny na válku, že ruská armáda by vydržela jeden den. Je to fantazie. Máme dostatek všeho. Dokázali jsme to v Sýrii a v jiných lokálních konfliktech. Ukrajinci dělají takové odvážné prohlášení, protože ve skutečnosti (k jejich štěstí), na Ukrajině ruská armáda není. Kdyby tam byly ruské síly, Ukrajinci by neukazovali své zuby,“ dodal Rus.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize Rusko Armáda Ukrajina Ruská armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.