Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čech na Novém Zélandu pašoval extázi, hrozí mu deportace.

Nový Zéland
Nový Zéland
Foto: Tākuta / Edward Hyde

Auckland - Čech si musí na Novém Zélandu odpykat trest vězení za pašování pěti kilogramů materiálu pro výrobu drogy extáze. Následně mu hrozí deportace. Policie ČR po něm navíc pátrá v rámci vyšetřování vraždy z roku 2003.

Případ se týká Karla Šroubka, který před 14 lety jako 22letý přicestoval na Nový Zéland se zfalšovaným pasem svého přítele. Jako Jan Antolík se posléze stal úspěšným podnikatelem a také kickboxerem světové třídy.

V roce 2009 se zjistilo, že žije pod falešnou identitou. Tehdy česká pobočka Interpolu informovala novozélandské úřady o jeho pravé totožnosti a vydala na Šroubka zatykač v souvislosti s vyšetřováním zmíněné vraždy.

Místo vyhoštění ho ale soudce v roce 2012 vzhledem k úspěšnému začlenění do novozélandské společnosti osvobodil a dal mu podle novozélandského tisku "druhou šanci".

Tu ale nakonec promarnil, když na Nový Zéland přivezl prášek k výrobě extáze, který pašoval mezi jiným legálním materiálem. Loni v červnu byl odsouzen k pěti letům a devíti měsícům vězení.

Karel Šroubek byl dle listu New Zealand Herald účastníkem incidentu, při němž byl jeden člověk v Praze zastřelen. Pachatelem byl Štěpán Císař, který byl nakonec za vraždu odsouzen k desetiletému vězení. Šroubek tvrdí, že pachatel byl spolčen s dvěma policisty, kteří údajně mohli ovlivnit vyšetřování a zatáhnout ho do vraždy, kdyby s nimi nespolupracoval. Proto prý raději volil útěk do zahraničí.

Témata:  Nový Zéland Češi drogy

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy