Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žebříček nejmocnějších zemí světa: USA i přes problémy vedou, posilují arabské státy

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

USA si drží pozici jako nejsilnější národ svět, a to navzdory klesajícímu respektu k jeho vedení. Tvrdí to organizace U.S. News and World Report, která vydala nejnovější verzi své roční studie o „nejlepších zemích“. Mediální organizace hodnotí celkem 80 zemí v celé řadě kritérií - včetně kulturních dějin, občanství a kvality života.

Dalším klíčovým bodem hodnocení byla „síla", která určuje, jak ekonomický, tak i politický vliv zemí a sílu jejich mezinárodních aliancí a armády. Seznam je založen na průzkumu mezi 21 tisíci podnikateli, informovanými elitami a občany. A právě tento žebříček teď přináší server Independent.

23. Katar - Jedna z několika blízkovýchodních zemí na seznamu – Katar – je díky ropě nejbohatší země na světě, pokud jde o hrubý domácí produkt na obyvatele. Klesající ceny ropy však zasáhly jeho ekonomiku a jeho příjmy v uplynulém roce klesly. 

22. Španělsko - „Vzestup do Evropské unie v roce 1986 znamenal skokový start pro modernizací španělské infrastruktury, průmyslu a hospodářské politiky," hodnotí US News. 

21. Nizozemsko – Domov Mezinárodního soudního dvora a Mezinárodního trestního soudu v Haagu, Nizozemsko, hraje prodle výzkumu důležitou roli na světové scéně. 

20. Pákistán - Politická nestabilita, korupce a boj s extremismem představují překážky pro pákistánské postavení v žebříčku. Na druhé straně růstu země brání také její exportní ekonomika, která „zaostává při získávání zahraničních investic," uvádí US News. 

19. Švédsko - Přes militaristické kořeny se Švédsko se rozhodlo neinvestovat do ozbrojených sil a spíše klást důraz na lidská práva a udržitelný rozvoj. Jeho přístup k blahobytu občanů získal respekt v celosvětovém měřítku, ale mohl by přispět k nedostatku jeho síly, varuje organizace.

18. Itálie - Ačkoli Itálie čelí bouřlivému politickému roku a šoku z rezignace premiéra Mattea Renziho, země zůstává na seznamu a zároveň se pyšní třetí největší ekonomikou v eurozóně. 

17. Austrálie - Ačkoli se umístila relativně nízko v oblasti moci a globálního vlivu, Austrálie je čtvrtá v kategorii kvality životnosti. 

16. Indie - Největší světová demokracie – Indie - je také nejrychleji rostoucí velkou ekonomikou roku 2016. Nedávná peněžní krize však zasadila ránu tamnímu hospodářství. Indie ztratila 11 miliardářů a 86% cirkulující hotovosti. 

15. Švýcarsko - Malý evropský národ byl vyhlášen nejlepším místem pro život na světě. Je to 11. nejbohatší národ z hlediska HDP na obyvatele, a je velmi atraktivní pro podniky díky nízkým daňovým sazbám pro právnické osoby. Organizace spojených národů také má jednu z jejích hlavních kancelářích v Ženevě. 

14. Írán - Írán „je již dlouho předmětem zájmu světových mocností kvůli jeho strategické poloze v rámci Blízkého východu a jeho hojným zásobám ropy a dalším přírodním zdrojům," uvádí US News. Národ drží neuvěřitelných 9% světových zásob ropy. 

13. Turecko - Turecko je vstupní branou mezi Středním východem a Evropskou unii - vztah mezi těmito dvěma oblastmi je stále důležitější, kvůli konfliktům zuřícím v okolních zemích. V září britský státní tajemník Boris Johnson řekl, že Británie bude podporovat Turecko ve snaze vstoupit do EU, ale stále více napjaté vztahy mezi Tureckem a několika zeměmi EU by tomuto pokroku mohla bránit.

12. Kanada - Kanada byla označena za druhou nejlepší zemi pro život, ale její síla a vliv tak velké nejsou - a to i když je to největší obchodní partner USA. 

11. Jižní Korea - Svárlivý vztah s jeho izolovaným sousedem na severu znamená, že Jižní Korea často dostává vojenskou a politickou podporu z různých světových velmocí. Je to jeden z největších příjemců zahraničních investic a je také šestý největší vývozce na světě. 

10. Spojené arabské emiráty - SAE jsou jedním z největších světových dovozců zbraní a po Saúdské Arábii má druhý největší obranný rozpočet mezi arabskými státy. 

9. Saúdská Arábie - Saúdskoarabské zásoby ropy umožnily zemi, aby se stala jednou z nejbohatších a nejmocnějších zemí na Středním východě. Stát je dlouhodobě vnímán jako blízký spojenec USA, Velké Británie a dalších západních zemí. 

8. Izrael – Země s populací jen něco málo přes 8 milionů má na světové scéně veliký vliv. Přes pokračující palestinský konflikt má židovský národ silnou ekonomiku, vysokou úroveň vzdělání a příjem na obyvatele. 

7. Japonsko – Jedna z technologicky nejvyspělejších zemí, Japonsko, se může pochlubit třetí největší ekonomikou na světě, i když se zotavuje z tsunami z roku 2011, která rozbila tamní infrastrukturu a těžce dopadla na zpracovatelský průmysl. 

6. Francie - S HDP na jednoho obyvatele ve výši 42.384 dolarů se Francie může pochlubit jednou z největších ekonomik v Evropě a je také jedním z největších světových vývozců zbraní. Její vliv sahá po celém světě „prostřednictvím její vědy, politiky, ekonomiky a především kultury," píše US News. 

5. Německo - Často je vnímáno jako hospodářský motor Evropy. Nejlidnatější stát kontinentu hraje od sjednocení země v roce 1990 stále důležitější roli nejen v Evropě. 

4. Velká Británie - „Spojené království je vysoce vyvinutý národ, který má značný mezinárodní, ekonomický, politický, vědecký a kulturní vliv," píše US News. I když není známo, jak jeho očekávaný odchod z Evropské unie může ovlivnit postavení země, zdá se, že dosud odolává šoku z výsledku referenda. 

3. Čína - Vzestup Číny je pozoruhodný. Země s 1,4 miliardou obyvatel má největší armádu na světě, a odborníci předpovídají, že do roku 2050 bude největší světovou ekonomikou. 

2. Rusko - Rusko vydělávalo na přírodních zdrojích a stalo se jedním z nejbohatších států světa. Jeho vojenské výdaje i nadále narůstají. V současné době vynakládá Rusko 5,4% svého ročního HDP na obranu. Pro srovnání - nejblíže je těmto výdajům ze zemí NATO USA, které utrácí 3,3%. 

1. Spojené státy americké - Téměř 75% respondentů uvedlo, že po prezidentských volbách 2016 ztratilo „nějaký respekt" k americkému vedení, ale země je stále považována za nejsilnější. Její ekonomický, politický, kulturní a umělecký vliv formuje svět, a díky mamutímu obrannému rozpočtu ve výši asi 600 miliard dolarů a její vedoucí ekonomice, stále zůstává na prvním místě. 

Témata:  Země 1 zajímavosti armáda lidé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.