Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kyjev se vzdát nechce: Ukrajina vrátí na Krym svobodu, získáme poloostrov zpět

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev – Od ruské anexe Krymu uplynuly již tři roky. Ukrajina se však ani po té době nevzdává myšlenky, že území získá zpět. Naposledy o tom mluvil ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin. Jeho slova cituje ukrajinská agentura Unian.

Klimkin uvedl, že lidem na Krymu byla vzata svoboda, V otázce svobody ale podle něj není možné dělat žádné kompromisy. Ukrajina jej podle jeho slov získá zpět. „Před třemi lety přišli krymští lidé o svobodu. Nemůžeme dělat žádné kompromisy v oblasti svobody. Získáme jej zpět,“ uvedl ministr na twitteru.

3 years ago freedom was taken away from Crimean people. There can be no compromise on freedom.We will get it back together. #CrimeaIsUkraine

— Pavlo Klimkin (@PavloKlimkin) 18. března 2017

Agentura také připomíná, že na Krymu proběhlo „nezákonné referendum o připojení k Rusku“. V roce 2014 bylo vyhlášeno krymským parlamentem, obyvatelé ukrajinské Autonomní republiky Krym a města se zvláštním statutem Sevastopol dne 16. března 2014 se v něm vyslovili pro přičlenění Krymu k Ruské federaci. Pro připojení k Rusku hlasovalo více než 96% zúčastněných voličů při volební účasti 83%.

Vyhlášení referenda, ke kterému došlo v průběhu krymské krize na poloostrově již obsazeném ruskými a proruskými ozbrojenci, bylo v rozporu s ukrajinskou ústavou a ukrajinská vláda Arsenije Jaceňuka referendum označila za nelegitimní. Jeho výsledky neuznaly ani Spojené státy a Evropská unie, naopak Rusko označilo jeho průběh a výsledky za vyjádření skutečné vůle obyvatel Krymu.

„Západ neuznal anexi a v reakci na ni byly zavedeny sankce proti Rusku. Ukrajinský parlament hlasoval pro označení 20. února 2014 jako oficiální data, kdy začala dočasná okupace Krymu. Po připojení Krymu, ruská bezpečnostní služba FSB začala represe proti proukrajinským aktivistům krymským Tatarům a novinářům,“ dodává Unian.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize Krym

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy