Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj mezi Merkelovou a Schulzem? Nedělní volby v Sársku budou první zkouškou

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín - V neděli se budou v německém Sársku konat zemské volby a podle analytiků půjde o důležitý test pro kancléřku Angelu Merkelovou. K moci by se mohla dostat levo-rudá koalice SPD s postkomunistickou Levicí.

V jedné z nejmenších spolkových zemí dosud stejně jako na celostátní úrovni vládne kancléřčina Křesťanskodemokratické unie (CDU) se Sociálnědemokratickou stranou Německa (SPD).

Agentura Reuters dnes napsala o nedělních volbách, které jsou letos první v sérii několika hlasování ve spolkových zemích, že budou předzvěstí před zářijovými celoněmeckými parlamentními volbami. Pro SPD pod vedením Martina Schulze tak přichází první test.

"Jsou to první volby od takzvaného Schulzova efektu, takže nám ukážou, zda to pro sociální demokraty skutečně bude znamenat nové hlasy. Navíc ve volbách kandiduje blízká spojenkyně Merkelové," prohlásil politolog Thomas Jäger z univerzity v Kolíně nad Rýnem s odkazem na sárskou premiérku Annegret Krampovou-Karrenbauerovou (CDU).

Aktuální sondáž televize ARD předpokládá vítězství CDU s 35 procenty hlasů, konzervativní stranu ale může s 34 procenty ohrozit SPD. Do hry však může vstoupit Levice, které podporu vyslovilo 13 procent respondentů.

Spekuluje se, že levo-rudá koalice by se v Sársku mohla opřít i o Zelené, u kterých ovšem není jasné, zda se do zemského sněmu dostanou - zatím mají v průzkumech podporu jen čtyř procent voličů. S pětiprocentní hranicí podmiňující zisk mandátů mohou mít problém i liberálové z FDP (čtyři procenta), v regionálním parlamentu by naopak mohla zasednout pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD), které sondáž přislíbila sedm procent.

Témata:  volby v Německu Angela Merkelová Martin Schulz

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy