Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Červený kříž žádá lepší ochranu desítek tisíc muslimských migrantů

Barmské hlavní město Neipyijto
Barmské hlavní město Neipyijto
Foto: Reprofoto YouTube

Dháka - Desetitisíce muslimských uprchlíků, kteří utekli před násilím v severní Barmě, žijí v sousedním Bangladéši v nelidských podmínkách. Podle Červeného kříže potřebují lepší ochranu.

Od loňského října, kdy barmská armáda zahájila bezpečnostní operace v barmském Arakanském státě, kvůli údajným útokům na hraničních přechodech, uprchlo do sousedního Bangladéše asi 75.000 členů této menšiny, která v Arakanském státě žila.

Mnoho z těchto uprchlíků podle Červeného kříže nemá dostatek jídla, přístup k tekoucí vodě či lékům a žije v přeplněných provizorních obydlích na jihovýchodním pobřeží Bangladéše.

"Většině z nich se nedostává pravidelných lékařských kontrol a dostatku jídla," uvedl v prohlášení ředitel Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce pro Bangladéš Azmat Ulla.

"Přístřeší je dalším problémem. Mnozí žijí v podprůměrných provizorních obydlích. Musíme jim více pomoci, obzvláště přihlédneme-li k tomu, že jsou před námi další těžké situace jako například bouřková sezona," dodal.

Od dubna do prosince bývají v Bangladéši kvůli cyklonům evakuovány tisíce obyvatel přímořských vesnic. Bouře ničí obydlí i zemědělské plodiny.

Témata:  Barma Červený kříž muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy