Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrační kvóty budou, EU je prosadí, je přesvědčen Avramopulos

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Varšava - Eurokomisař pro vnitro a migraci Dimitris Avramopulos dnes prohlásil, že Evropská unie má prostředky, jak přesvědčit členské státy o potřebě přerozdělování migrantů. Česká republika, stejně jako další země V4 vystupují dlouhodobě proti kvótám.

Avramopulos dnes ve Varšavě uvedl, že stanovisko k této otázce Brusel vydá do konce letošního září.

Evropská unie podle něj má „nástroje, prostředky a moc" přesvědčit všechny členské státy, aby relokační program respektovaly. O konkrétních státech eurokomisař nehovořil a o případných sankcích se nezmínil.

Polsko stejně jako další státy visegrádské čtyřky včetně České republiky kvóty pro přerozdělování migrantů dlouhodobě odmítá. Z některých evropských metropolí, mimo jiné z Vídně nebo Berlína, se ozývají hlasy žádající citelné krácení unijních prostředků pro země, které přijímat uprchlíky nechtějí. Visegrádské státy ale takové návrhy odmítají.

Mechanismus zahrnující povinné kvóty na rozdělování migrantů má zajistit v průběhu dvou let přesun 160.000 žadatelů o azyl z přeplněného Řecka a Itálie. Zatím se ale podařilo přesunout jen necelých 15.000 osob.

Témata:  uprchlíci EU Visegradská čtyřka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy