reklama

Ministr obrany Istvan Simicsko řekl, že základna byla postavena za pomoci rakouských vojáků a že poskytne „vhodné" podmínky pro 150 vojáků, kteří tam mají být umístěni. „Obrana hranice... tak, že statisíce lidí nebudou pochodovat po celé zemi, si zaslouží celkový respekt," řekl Simicsko vojákům. „Naším nejdůležitějším společným zájmem je ochrana maďarských občanů, našich rodinných příslušníků a civilistů."

Komplex Hercegszántó ležící asi 220 km jižně od Budapešti byl postaven z 90 kontejnerů a je posledním ze čtyř základen postavených od ledna pro vojáky hlídkující na srbské hranici. Základny mají výrazně snížit dojíždění vojáků do hraničního pásma, kde probíhají hlídky prováděné společně s policejními „hraničními lovci," uvedl Simicsko.

Premiér Viktor Orbán už minulý týden uvedl, že nový plot vybudovaný na srbské hranice je vybavený ochrannými prvky a měl by vydržet i velké návaly migrantů, které Maďarsko letos očekává kvůli zhoršujícím se vztahům a možnému vypovězení dohody mezi Evropskou unií a Tureckem.

„Bude to plot, který bude schopen zablokovat cestu i těm největším davům přijíždějícím z Turecka," uvedl Orban pro maďarské státní rádio. „Takže lidé v Rakousku a Německu mohou klidně spát, protože Maďaři budou chránit evropské vnější hranice."

Maďarsko poprvé postavilo plot na hranicích se Srbskem a Chorvatskem na konci roku 2015, kdy téměř 400 tisíc lidí cestovalo skrze celou zemi do Německa a dalších destinací v západní Evropě.

Simicsko také řekl, že nemá žádné informace o případném zneužívání migrantů, kteří jsou „loveni“ při vstupu do Maďarska a následně hromadně deportováni přes plot zpět do Srbska. Několik skupin, včetně Lékařů bez hranic, upozornilo na četné případy, kdy mají migranti vracející se do Srbska z Maďarska psí kousnutí a zranění, které jim údajně způsobily hraniční hlídky.

Nedávné změny v azylové politiky v Maďarsku umožňují zadržení všech migrantů, včetně dětí starších 14 let, v příhraničních kontejnerových táborech. I kvůli tomu se země opět stala terčem masivní kritiky ze strany OSN a obhájců lidských práv.