Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý soud využil nový zákon. Dva Afričany narozené v Německu čeká deportace

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín -Německo vyhostí dva islamisty afrického původu, ačkoli se oba narodili již ve spolkové republice. S deportací, kterou nařídil dolnosaský zemský ministr vnitra Boris Pistorius, již souhlasil soud. Podle BBC jde o první takový případ.

Alžířana (27) a Nigerijce (22) zadržela počátkem února během razie v dolnosaském Göttingenu, u nich doma pak našla střelnou zbraň a vlajky Islámského státu (IS).

Prokuratura rozhodla, že není důvod Alžířana s Nigerijcem stíhat, protože sice oba o možném útoku hovořili, ale na žádném konkrétním činu se nedohodli. I tak ale oba radikální salafisty úřady označily za nebezpečné.

Pistorius se proto rozhodl využít zákona o podmínkách pobytu v Německu, který umožňuje jednotlivým spolkových zemím nařídit okamžitou deportaci cizince, jestliže představuje hrozbu pro bezpečnost celého Německa. Právě takový postup je v Německu vůbec prvním uplatněním zmíněné zákonné možnosti.

Dvojice, která i přes narození v Německu vlastní občanství domovských států svých rodičů, se proti okamžité deportaci pokusila bránit a obrátila se na soud s žádostí o předběžnou právní ochranu. Soud ale v úterý jejich požadavky odmítl.

Témata:  Německo Nigérie Alžírsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy