reklama

Rakka je momentálně v rukou radikálů z Islámského státu (IS).Výsadek je podle agentury AP součástí toho, co mluvčí Pentagonu Eric Pahon označil za ofenzívu, jejímž úkolem bude zabezpečit okolí Tabky a blízké přehrady na řece Eufrat, kterou kontrolují džihádisté.

Přehrada u Tabky dodává elektřinu velké části severní Sýrie. IS oblast kontroluje od roku 2013 a o rok později se zmocnil i tamní letecké základny. Zřídil tam výcvikové tábory i věznice.

Tabka leží zhruba 45 kilometrů západně od Rakky. IS přichází o svou základnu v iráckém Mosulu a začíná být pod tlakem také v Rakce, k níž se blíží protivníci z několika směrů. „Je to významný strategický cíl, pokud bude operace úspěšná, odřízne IS ze západu od Rakky," sdělil k chystaným bojům Pahon.

Jednou z hlavních sil bojujících nyní proti IS v Sýrii je koalice Demokratické síly Sýrie (SDF), k nimž patří kurdské milice YPG. SDF oznámila, že se její oddíly zmocnily čtyř vesnic jižně od Eufratu a obsadily hlavní spojnici mezi Rakkou a severozápadní Sýrií.

Podle SDF bylo ve výsadku také několik členů americké pěchoty. Pentagon hovoří pouze o tom, že v oblasti Tabky jsou američtí vojenští poradci, kteří mají pomoci operaci koordinovat. Podle Pentagonu se výsadek týkal jenom syrských bojovníků.

Podle velitelů YPG by měl být hlavní útok na město Rakka zahájen začátkem dubna. Pentagon oznámil, že termín zahájení operace ještě nepadl.