reklama

Podle Merkelové prochází migrační politika dlouhodobým vývojem a musí nabrat delší dech. Německá kancléřka to uvedla po setkání s prezidentem západoafrické Burkiny Faso Rochem Marcem Kaborém.

Kancléřka tvrdí, že vše nestojí jen na Evropě. Podle ní jsou v boji proti migraci velmi důležité i "rozhodné snahy" v Libyi, která musí nastolit politický řád. Právě z této země totiž řada migrantů pochází.

Zatím ale tamní občany nic nepřesvědčilo, aby v zemi zůstali. Politické summity se míjejí účinkem a tisíce lidí se nadále vydávají z Libye na nebezpečnou plavbu do Evropy.

Svědčí o tom i statistiky, které ukazují,že jen za minulý víkend zachytily úřady při více než 20 záchranných operacích ve Středomoří na 3000 lidí. A další tisíce přichází každý týden.

Podle Merkelové se svět nachází ve stavu, kdy má migrace z Libye v mnoha případech ekonomické důvody. Takové migranty, kterým nejde o život a nehrozí jim v zemi pronásledování, by ale evropské státy měly vracet zpět do zemí původu. Tento princip však dodnes nefunguje.

Podle Merkelové je tedy potřeba vybudovat migrační partnerství s africkými zeměmi, jako je například Niger. To ale zabere nějaký čas, stejně jako zajištění lepších životních podmínek pro tamních občany.

Merkelová je proto připravena na to, že migrační krize hned tak neskončí a může trvat ještě několik let. Sama totiž upozornila, že omezení migrace, které je závislé na výše zmíněných faktorech, není jednoduché. "Nedá se to stihnout za několik měsíců," podotkla podle německých médií.