Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán uvalil sankce proti americkým firmám

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Teherán - Írán zavedl sankce proti 15 americkým společnostem za jejich údajnou podporu Izraele a "teroristických akcí tohoto režimu".

S odvoláním na prohlášení íránského ministerstva zahraničí o tom dnes informovala státní agentura Irna.

V prohlášení je stanoveno, že s dotčenými firmami se "zakazují jakékoliv obchodní transakce, jejich majetek se zabavuje a jejich současným i bývalým vedoucím pracovníkům nebudou vydána víza pro vstup do Íránu".

Rozhodnutí Teheránu je v podstatě symbolické, protože dotčené americké firmy s Íránem neobchodují, poznamenaly agentury AFP a Reuters. Poukazují i na skutečnost, že Teherán oznámil tento sankční krok dva dny poté, co Spojené státy zavedly sankce proti 30 společnostem a jednotlivcům z deseti zemí za údajnou spolupráci s íránským zbrojním programem.

Nejmenovaný významný íránský zákonodárce kromě toho agentuře Reuters řekl, že Írán zváží přijetí zákona řadícího americkou armádu a Ústřední zpravodajskou službu (CIA) mezi teroristické organizace, jestliže americký Kongres schválí návrh na zařazení íránských revolučních gard mezi teroristické organizace.

Témata:  Írán Izrael USA firmy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy