Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vítězství v Sársku Merkelovou povzbudilo, už plánuje budoucí vládní koalici

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berln - Jasné vítězství v nedělních zemských volbách v Sársku povzbudilu kancléřku Angelu Merkelovou a její CDU do volebního roku. Parlamentní volby se budou konat na podzim a už nyní šéfka křesťanských demokratů avizuje, že nepůjde do koalice s Levicí ani Alternativou pro Německo (AfD).

CDU hlasování v Sársku vyhrála se ziskem 40,7 procenta hlasů před sociální demokracií (SPD), která obdržela 29,6 procenta hlasů.

Velká koalice nyní vládne i na celoněmecké úrovni, podle Merkelové to ale není model, který by musel pokračovat i do budoucna. Vyloučit ho ale zatím nechce.

Vedle pokračování velké koalice, za jejímž výsledky si CDU podle Merkelové stojí, by pro konzervativní unii mohla v závislosti na výsledcích zářijových voleb připadat v úvahu ještě koalice se Zelenými a svobodnými demokraty (FDP). Na koalici pouze s jednou z těchto stran asi hlasy stačit nebudou. "Nepůjdeme do koalice s Levicí, nepůjdeme do koalice s AfD," nechala se slyšet kancléřka.

Merkelová také vyjádřila přesvědčení, že předmětem kampaně před zářijovým hlasováním do Spolkového sněmu, která bude vrcholit srpnu a prvních zářijových týdnech, bude i otázka migrace. Nedovede si představit, že by voliči tak zásadní téma nevzali do úvahy.

Témata:  Angela Merkelová volby v Německu Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy