Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie pouští do oběhu novou minci, je nemožné ji padělat

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - V Británii dnes vstupuje do oběhu nová mince v hodnotě jedné libry. Je vyrobena ze dvou kovů různých barev, je tenčí a lehčí, ale přitom trochu větší než její předchůdkyně. Ministerstvo financí zároveň uvedlo, že minci bude prakticky nemožné padělat.

Mince má místo kulatého tvaru 12 hran a více bezpečnostních prvků. BBC na svém webu píše, že v současné době je podle odborníků falešná jedna librová mince ze čtyřiceti.

Mince nese na jedné straně symboly Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska - tedy růži, bodlák, pórek a trojlístek. Na druhé straně je portrét královny Alžběty II. Právě pod krkem panovnice, na vnějším kruhu mince, se nachází jeden z bezpečnostních prvků - symbol libry (£), který se při prohlížení z jiného úhlu změní na číslo 1.

Minci před padělateli by mělo pomoci ochránit i to, že jen každá druhá hrana má vroubky, zbytek je hladký. Královská mincovna tvrdí, že nová libra bude "nejzabezpečenější mince na světě".

V České republice jsou padělky mincí spíše vzácné. Loni byla dle ČNB zadržena jedna falšovaná mince české měny a 25 padělků mincí v eurech. Nejčastěji padělané jsou dlouhodobě tisícikoruny a pětisetkoruny.

Témata:  Velká Británie Britská libra (GBP) peníze

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy