reklama

Slovenští poslanci začali dopoledne jednat o tom, zda ústavní novelu na návrh kabinetu projednají ve zrychleném režimu, což sněmovna následně hlasováním navzdory kritice opozice schválila.

Ústavní novela počítá například s tím, že parlament by následně třípětinovou většinou mohl zrušit jakékoliv prezidentské amnestie, pokud odporují principům demokratického a právního státu. Takové rozhodnutí sněmovny by pak automaticky podléhalo posouzení ústavním soudem.

Ke změně ústavy, pro kterou je potřebný souhlas alespoň 90 z celkového počtu 150 poslanců, koalice dostatek hlasů nemá. Předseda krajně pravicové LSNS Marian Kotleba řekl, že strana návrh podpoří jen v prvním čtení. Při následném jednání bude chtít úpravu předlohy.

Z únosu Kováčova syna do ciziny za vlády premiéra Vladimíra Mečiara byla podezřelá slovenská tajná služba SIS. Zmiňované amnestie vydal v roce 1998 Mečiar, který tehdy vykonával i některé prezidentské pravomoci, neboť Slovensko přechodně nemělo hlavu státu.

Zavlečením Kováčova syna do Rakouska chtěla SIS podle některých informací zdiskreditovat tehdejšího prezidenta, který kritizoval Mečiarovu vládu. Na Kováče mladšího byl v té době v Německu vydán zatykač kvůli údajné zpronevěře v bratislavské firmě Technopol, rakouský soud ho ale německé prokuratuře nevydal a vrátil ho na Slovensko. Německý soud stíhání Kováče mladšího v roce 2000 zastavil.

Spolu se zrušením Mečiarových amnestií by měla být podle koalice zrušena i milost, kterou v aféře Technopol exprezident Kováč udělil svému synovi. Opozice požaduje, aby byly zrušeny i další Kováčovy milosti ve zmiňované kauze.