Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolona Nočních vlků zastavena na polských hranicích

Ruští motorkáři ze skupiny Noční vlci
Ruští motorkáři ze skupiny Noční vlci
Foto: nwrussia.info

Varšava/Minsk - Polští celníci dnes nepustili ruské motorkáře z klubu Noční vlci do země. Uvedla to agentura TASS.

Vstup do Polska už dříve zakázalo Nočním vlkům polské ministerstvo zahraničí s odvoláním na bezpečnostní důvody. Moskva proti postupu polských úřadů podala diplomatický protest. Motorkáři mají namířeno do Berlína, kde chtějí 9. května uctít památku vojáků Rudé armády padlých za druhé světové války. Jejich trasa měla vést přes Bělorusko, Polsko, Slovensko, Rakousko a Česko.

Ruské úřady i média věnují anabázi motocyklistů mimořádnou pozornost, protože k jejich hnutí se hlásí i prezident země Vladimir Putin. Šéf Kremlu čas od času navštěvuje jejich akce, které kritici označují za srazy krajních nacionalistů a pravicových radikálů. Vůdce Nočních vlků Alexandr Zaldostanov je na sankční listině USA i Evropské unie za aktivní podporu ruské anexe Krymu. Průjezdu Evropou se neúčastní.

Podle TASS dnes Poláci do země nepustili nikoho z ruské kolony, a to prý ani bikery s pasy některého ze států Evropské unie. Na polské straně hranic své druhy podle ruské agentury očekávali kolegové z Polska, Německa, Slovenska a Česka. Ti prý teď míří do Varšavy, kde chtějí uctít památku padlých sovětských vojáků.

"Nedovolili jsme vjezd sedmi cestujícím hlásícím se k Nočním vlkům," řekl mluvčí polské pohraniční stráže televizi TVN 24. Tvrdí, že čtyři z motorkářů měli slovenské pasy, dva německé a jedna žena byla Ruska. Cestující dostali rozhodnutí písemně a mohou se odvolat.

Jiná skupina motorkářů ale mezitím dorazila do Varšavy. Uvedla to agentura TASS, podle které šlo o "představitele klubu Noční vlci žijící v zahraničí". Do Polska prý přicestovali už dříve. V polském hlavním městě v doprovodu polských bikerů položili věnce k Hrobu neznámého vojáka. Z Varšavy mají údajně namířeno do Vratislavi a Osvětimi.

Témata:  "konvoj ""Nočních vlků""" Polsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy