reklama

Zadržením tří lidí v pondělí večer v Paříži skončilo shromáždění svolané na protest proti policejnímu násilí, jehož obětí se tentokrát stal 56letý muž asijského původu. Informoval o tom deník Le Parisien.

Zpočátku klidný protest, na němž se sešly stovky lidí, přerostl do ostrých potyček s policisty poté, co jeden z účastníků rozbil okna na policejním autě a hodil dovnitř zápalnou láhev.

Policie na to reagovala střelbou, přičemž použila kaučukové náboje. Demonstranti začali po policistech házet kameny a lahve. Pouliční střety si vyžádaly zranění několika policistů. Následně strážníci zatkli 35 lidí.

Za demonstrací stojí událost z neděle, kdy policejní hlídka přišla do jednoho z bytů v 19. obvodu prověřit informaci o hádce, přičemž jeden z obyvatelů bytu na strážníky údajně zaútočil nůžkami. Policisté ho zastřelili.

Dcera oběti ale tvrdí, že její otec používal kuchyňské nůžky při porcování ryby a když policisté zazvonili u dveří, šel jim s nimi otevřít. Advokát rodiny se také domnívá, že v případě policie došlo k překročení pravomocí.

Podle policie šlo ale o legitimní obranu. Policista, na kterého muž údajně zaútočil, neutrpěl zranění jen díky tomu, že měl oblečenou neprůstřelnou vestu.