reklama

Ve zprávě, kterou dnes organizace zveřejnila, se uvádí, že americká armáda stojí za útokem na jednu ze čtvrtí západního Mosul dne 17. března, kdy přišlo o život více než sto civilistů.

Tím ale Amnesty nekončí a připomíná i další operaci ze soboty, při níž zahynulo až 150 lidí. Představitelé koalice však dosud nepotvrdili, že při útocích zahynuli civilisté, vyšetřování totiž stále probíhá.

Podle Amnesty jsou ale důkazy dostatečně průkazné a poukazují na alarmující vzorec náletů koalice, při kterých došlo ke kompletnímu zničení domů a zabití rodin uvnitř. Jakékoli pochybení při opatřeních pro předcházení civilním obětem je podle organizace "flagrantním porušením mezinárodního humanitárního práva".

Aktivisté a pozorovatelé opakovaně upozorňují na možný vysoký počet civilních obětí v západním Mosulu vzhledem k větší hustotě tamního obyvatelstva. Varují také před přílišným důrazem koalice na nálety a ostřelování.

Na rozdíl od osvobozování jiných míst od vlivu Islámského státu se irácká vláda rozhodla vyzvat obyvatele Mosulu, aby zůstali ve svých domovech. Na začátku bitvy o město se zde nacházelo na milion obyvatel. Podle současných odhadů OSN zůstává v mosulských čtvrtích pod kontrolou IS přibližně 400 tisíc lidí.