Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oslavy 1. máje ve světě: Protesty a násilné střety

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ankara/Moskva/Paříž – Ačkoliv si svátek 1. máje spojujeme s oslavami, na mnoha místech ve světě se tento den, který je zároveň svátkem práce, stal synonymem pro protesty za lepší práva pracujících. Britský deník The Guardian informoval, jak se svět na tuto eventualitu připravoval.

Protesty ve Francii

Deník vysvětluje, že se města po celém světě na protesty na 1. máje připravovaly, protože „ekonomické a krize a růst nezaměstnanosti posílily protivládní nálady".

Francie si ale generálku zažila v noci ze čtvrtka na pátek, kdy kvůli právům pracujících v Paříži do ulic vyšlo podle deníku minimálně 170 tisíc lidí. Došlo i k násilným protestům, při kterých bylo zraněno 24 policistů, tři z nich vážně, a více než 120 lidí bylo zatčeno.

Důvodem protestů jsou plánované změny zákoníku práce, kterým francouzská vláda doufá snížit chronickou nezaměstnanost, která se v zemi pohybuje okolo 10 %. „Ale kritici se domnívají, že ohrožuje práva zaměstnanců tím, že je snazší je propustit během období ekonomických problémů," vysvětluje deník.

Strach z násilností

Vláda se mimo jiné obává takzvaných „casseurs" – tedy lidí, kteří se přidávají k demonstracím a aktivně se snaží vyprovokovat konflikt s policií, což vede k násilným střetům.

„Na takovéto výtržníky budeme reagovat s absolutním odhodláním," uvedl na toto téma francouzský premiér Manuel Valls a dodal: „Útoky a násilí proti bezpečnostním jednotkám jsou nepřijatelné."

Francouzská ministryně práce Myriam El Khomriová ale podle deníku trvá na tom, že navrhované změn v zákoně jsou nutné.

Jak deník dále informuje, protestům se nevyhnula ani Jižní Korea, která má vysoký podíl nezaměstnanosti mezi mladými lidmi. I zde se návrh změn v zákoníku práce setkal s odporem pracujících – do protestů proti němu se zapojily desítky tisíc lidí.

Policie v pohotovosti

V Istanbulu byla kvůli obavám z nepokojů v pohotovosti policie v počtu 25 tisíc lidí. Z bezpečnostních důvodů byly také uzavřeny některé cesty. Nepokoje jsou v Turecku na svátek práce podle deníku již běžným úkazem.

Deník také připomíná, že se Turecko v současnosti nachází v těžkém období po sérii teroristických útoků, ze kterých obvinilo džihádistické a kurdské útočníky. Sílí také kritika tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana, který je často obviňován z hromadění moci a utlačování médií.

Kvůli obavám z násilností varovaly i své občany v Turecku zahraniční velvyslanectví. Například americká ambasáda varovala před „potenciálními násilnými střety mezi demonstranty a bezpečnostními jednotkami".

V klidnějším duchu proběhly oslavy svátku práce v Rusku, kde se na Rudém náměstí v Moskvě konal slavnostní průvod, kterého se podle deníku zúčastnilo asi 100 tisíc lidí.

Témata:  1. máj Francie demonstrace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy