Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Makedonie vyhostila dva Čechy kvůli účasti na protivládní demonstraci

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Skopje – Dva čeští občané byly vyhoštěni z Makedonie poté, co se měli při násilné protivládní demonstrací dopustit ničení majetku. Krize v zemi vypukla poté, co opozice zveřejnila sérii odposlechů, které svědčí o volebních podvodech organizovaných z nejvyšších vládních kruhů.

O vyhoštění Čechů dnes informovala místní tisková agentura Žurnal s odvoláním na informaci úřadů. Oba mají zákaz vstupu do země.

Pětadvacetiletý a o rok mladší muž byli přímo zapleteni do opozičních protestů, při nichž byly ničeny významné objekty v hlavním městě, uvedl Žurnal.

Jejich vinu podle makedonské policie potvrzují záznamy zadržených Čechů na sociálních sítích a zajištěné fotografie. „Policie dosud nezjistila, kdo je najal a zaplatil," uvádí se ve zprávě.

Tisíce lidí v minulých týdnech protestovaly proti rozhodnutí prezidenta Ďorgeho Ivanova udělit milost politikům zapleteným do skandálu s odposlechy. Protestující požadovali odstoupení prezidenta, odložení červnových parlamentních voleb a jmenování úřednického kabinetu.

Podle makedonských úřadů bylo při demonstracích zraněno několik policistů a poškozena byla budova prezidentského úřadu, sídlo ministerstva kultury, vojenská kasárna a další objekty.

Témata:  Makedonie demonstrace Česká republika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.