reklama

Letadlo i s 239 osobami na palubě bylo naposledy spatřeno 8. března 2014, když boeing 77 vzlétl z letiště v Kuala Lumpur a zamířil do Pekingu. Asi po hodině letu zmizelo letadlo u radaru.

Teorií o tom, co se se strojem stalo, se vyrojilo nepřeberné množství. Někteří konspirační teoretici tvrdí, že v celém incidentu hrají roli mimozemšťané či jakýsi časový a prostorový portál, píše server Express s tím, že spekulace o mimozemšťanech jsou zatím tím nejvíce bizarním vysvětlením zmizení letadla.

Podrobnosti teoriích okomentoval britský UFO expert Nigel Watson, který zkoumal různé konspirační teorie od únosu stroje teroristy nebo počítačovými zločinci, požáru v kokpitu nebo jiné poruchy, až po zastřelení nebo sebevraždu pilota. „Jeho osud je obklopen mlhou o spiknutí, pověstmi a spekulacemi. Některé jsou důvěryhodné, jiné přitažené za vlasy,“ připustil.

Nejextrémnější je podle něj názor, že „letadlo uneslo UFO, nebo že jej pohltil časový nebo prostorový vír“. V Malajsii podle něj v době zmizení údajně bylo pozorováno UFO, zachytit ho měly i radary.

Asi 10 procent Američanů souhlasí s teorií, že „vesmírní cizinci, cestovatelé v čase nebo bytosti z jiné dimenze“ dostaly letadlo pryč z oblohy, uvedla CNN s odkazem na nedávný výzkum. „S odstupem času se let MH370 připojil k řadám další

ch nevyřešených zmizení letadel, které byly spojovány s UFO,“ uvedl Watson.

Mezi ně patří také zmizení letkyně Amelie Earhartové uprostřed Pacifiku v roce 1937; Glenna Millera při cestě přes kanál La Manche v roce 1944; let 19 na výcvikové misi v Bermudském trojúhelníku v roce 1945; i Fredericka Valenticha v říjnu 1978 na cestě do Tasmánie, poté, co ohlásil, že se v jeho blízkosti pohybuje neznámý světélkující objekt.

„Spekulace, že v takových případech mohli hrát roli mimozemšťané, nejsou nic nového,“ upozornil Watson. Zároveň je ale přesvědčen, že žádné UFO ve zmizení letu MH370 prsty nemělo. „Možná, že existují světélkující nebo neviditelné medúzy připomínající stvoření, která obývají naše nebe, nebo mimozemšťané, kteří na nás zaútočí, ale v případě MH370 je pravděpodobné, že vysvětlení jeho zmizení bude více pozemské,“ tvrdí.

„Tragédie je, že s postupem času jsou fakta stále více ztracena a zkreslena, takže jsou truchlící příbuzní zatěžováni každým nepodstatným vodítkem nebo neprokázanou teorií,“ dodal.