Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá strana AfD včera oznámila svůj proti muslimský program. Chtějí zakázat minarety

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Krajně pravicová strana Alternativa pro Německo (AfD) včera oznámila svůj nový, proti muslimský program. Odsouhlasili například zákaz minaretů, svolávání k modlitbě či ženského zahalování.

AfD je v Německu podle posledních průzkumů aktuálně třetí nejsilnější stranou. Výzkumný ústav Emnid pro deník Bild am Sonntag uvádí, že mají podporu 13 % lidí. Těsně porazili Stranu zelených a umístili se za Křesťansko demokratickou unií a Sociálními demokraty. Včera představili svůj nový program.

"Islám není součástí Německa," zní z AfD. Tento titulek jejich nového programu sice někteří žádali změnit na mírnější verzi Stop islamizaci, ale vyhledání dialogu s islámem, avšak neuspěli. Někteří členové strany islám označili za politický, jiní připomněli právo šária, bombové sebevražedné atentátníky či dohodnutá manželství.

2400 členů strany tak včera ve Stuttgartu odsouhlasilo svoji politiku proti islámizaci Německa. Požadují zákaz minaretů u mešit, svolávání k modlitbě, celoobličejové zahalování žen a hidžáb ve školách. "Nesmíme opakovat chyby ze šedesátých a sedmdesátých let a podívat se do zahraničí na pracovní migraci," uvádí se podle německých médií v programu

Jasně se vymezují proti otevřené politice kancléřky Angely Merkelové a začínají se zaměřovat na parlamentní volby během příštího roku. Podle předsedkyně strany, Frauke Petryové, se nespokojí s rolí v opoziční skupině či menšího koaličního partnera. Cílem je vítězství. A nový program jim má pomoci vyhrát hlasy většiny.

Snaží se také distancovat od tvrdé krajní pravice a neonacistických hnutí. Odhlasovali také (pro bylo 52 % procent) rozpuštění Sárskou regionální stranu kvůli jejímu hlubšímu spojení s pravicovými extremistickými skupinami. 

Podle deníku Local Alexander Gauland, vůdce strany ve východní spolkové zemi Brandenburg, také varoval některé členky strany před kontroverzními názory a prolášeními s tím, že je sleduje celé Německo a to by měli mít na paměti. 

Hlasování proběhlo den poté, co proběhla demonstrace proti AfD, která se zvrhla v násilnosti a 400 lidí bylo zatčeno.

Témata:  AfD Německo Islám

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy