Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Organizace varuje: Na cestu do Evropy se chystá milion Syřanů, musí přijít humanitární pomoc

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Londýn – Britský premiér David Cameron musí umožnit královskému letectvu (RAF) vzlétnout a doručit základní a zásadní humanitární pomoc do Sýrie. Jinak riskuje, že do Evropy přijde další milion Syřanů. Tvrdí to lékařská organizace zaměřující se na pomoc Sýrii Union of Medical Care and Relief Organisations (UOSSM).

Organizace v otevřeném dopise Cameronovi píše, že 18 syrských komunit je v tuto chvíli pod ostrou palbou – většinou ze strany vládních sil, a že obyvatelé, kteří v těchto oblastech žijí, hladoví. Hrozí prý proto, že by se mohli vydat směrem k Evropě.

Patří mezi ně město Aleppo, kde podle OSN panuje „katastrofická" situace. Ta nastala minulý týden poté, co syrské letecké údery zasáhly nemocnici, při útoku zahynulo nejméně 27. Křehké příměří podle organizace „visí na vlásku".

„Jako Syřané a jako lékaři nemůžeme pochopit, proč není vynakládáno veškeré úsilí, aby se pomoc dostala všem lidem v nouzi," píše se v dopise. „A to navzdory tomu, že pro humanitární šéf OSN Stephen O'Brien vyzval členské státy, aby prozkoumaly všechny možnosti, jak rozbít toto obležení, a doručily na místo humanitární pomoc," píše organizace.

„Nemůžeme pochopit, proč jsou naši lidé necháni, aby hladověli, když by mezinárodní společenství mohlo vyslat potřebnou pomoc a přes noc ukončit hladovění," píší lékaři ze Sýrie. „Pokud Spojené království nebude jednat, brzy budeme svědky toho, jak budou další miliony uprchlíků nuceny opustit svůj domov a vydat se na cestu do Evropy."

Server The Express spekuluje, že by Británie mohla vyslat letoun C-17 Globemaster, který může najednou nést asi 65 tun nákladu, nebo C-130 Hercules, který by mohl shodit 20 tun humanitární pomoci. Připomíná také, že jeden stroj typu Hercules už v Sýrii a Iráku operuje v rámci britské pomoci proti Islámskému státu.

OSN už povolila shazování pomoci z letadel, zejména do města obléhaného IS Deir Ez Zour, ačkoli Spojené království se však do této pomoci zatím nezapojí. Nejmenované zdroje serveru uvádí, že vláda tuto pomoc úplně nevyloučila, obává se však prý, že by asi čtvrtina letadel mohla být sestřelena, ať už IS nebo syrskými silami.

Další zdroj pak poukazuje na fakt, že by se nepodařilo pomoc shodit přesně na dané místo, a materiál by se dostal do rukou IS. Navíc by prý taková vzdušná pomoc vyslala „špatný signál", že se koaliční síly vzdaly myšlenek na doručování pomoci po zemi. Letecká pomoc prý také není vhodná pro doručení všech potřebných věcí.

Témata:  uprchlíci Sýrie Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy